Horgászat

2023.04.01

A Balaton sokak számára kihívást, egy ismeretlen világ felfedezését jelentheti. Egészen más érzést nyújt hazánk és Közép-Európa legnagyobb taván a horgászat, mint egy néhány hektáros intenzíven telepített horgásztavon. Az első, kezdeti lépések nehéznek bizonyulhatnak, hiszen joggal merül fel a horgászban, hol lehet horgászni a Balatonon?

Balatoni horgászatról dióhéjban

Balatoni horgászrend

Első, és legfontosabb dolog, amit tudnunk kell, az a balatoni horgászat szabályai. Ezeket szabályozza a balatoni horgászrend. Nagyon sok esetben eltérő az általános horgászrendtől, ezért mindig legyél tisztában a szabályokkal, ismerd meg azokat. Ez nagyon fontos. Eltérés mutatkozik többek között a süllő megtartható méretében, és a ponty méretkorlátozása is eltér a megszokottól. Ha ezekkel a szabályokkal tisztában vagy, tovább léphetsz a kérdésre, hogy hol lehet horgászni a Balatonon?

Hol lehet horgászni a Balatonon? - Balatoni horgászat partról

A mólók egész évben várják azokat, akik a balatoni horgászatot partról szeretnék kipróbálni. Ezeken a helyszíneken általában a hajóforgalom, ami megnehezíti a horgászatot. Cserébe viszont általában mélyebb a víz, mint máshol. A mólók egész évben jó horgászhelyek lehetnek, de vannak olyan mólók is, ahol tiltott a horgászat. Erről mindképpen tájékozódj, mielőtt horgászni indulsz! Ha a mólókat választjuk horgászatunk helyszínéül, mindenképpen gondoljunk arra, hogy árnyékot nem fogunk találni. Nyári napokon semmiképpen se menjünk sapka, vagy napernyő nélkül!

A szabad strandok területén főképp a melegedő tavaszi, vagy az őszi lehűlő időben próbálkozhatunk sikerrel, leginkább a déli parton. A sekély, melegebb víz miatt gyakran jön ki a hal a partszéli vizekbe. A balatoni horgászat partról jóval eredményesebb tud lenni ezekben az időszakokban, ha a strandokat keressük fel.

A fürdőhelyek megnyitásával csak éjszaka horgászhatunk a strandokon, de a sekély víz miatt nem valószínű, hogy a meleg időben túl sikeres horgászatban lenne részünk. Jóval esélyesebbek leszünk a nagyobb zsákmányra, ha nyáron inkább éjszaka próbálkozunk.

Fontos tudni, hogy a strandokon is szabályozhatják, korlátozhatják a horgászatot. Mindenképpen nézzünk utána, hogy engedélyezett e a horgászat azon a strandon, és hol lehet horgászni a Balatonon partról!

Balatoni horgászat csónakból

A csónakos horgászat szabályainak érdemes utánanézned, ha még nem tetted. Fontos, hogy olyan távolságra hagyd el a csónakkal a partot, amire az engedélyed jogosít. Ha partközeli engedélyed van, 1500 méter távolságig távolodhatsz el a parttól. Az általános engedély kiváltása esetén nem kérdés, hogy hol lehet horgászni a Balatonon, gyakorlatilag bárhol. Fontos, hogy behúzásra egyik fajta engedély sem jogosít fel, arra külön típusú engedélyt kell váltanod!

Ha a fenti információkkal tisztában vagy, nem leszel balatoni specialista, de segít elindulni az úton, megtudhatod, hogy hol lehet horgászni a Balatonon. Egy jó tanács a végére, ha találkozol helyi horgászokkal, próbálj alkalmazkodni kialakult szokásaikhoz. Foglalt hely ugyan nincsen, de ha "együttműködsz" velük, nagyon sok hasznos tanácsot tudnak adni. Ha minden évben ugyanott horgászol majd, ismerősként köszöntheted őket, és segíteni fognak abban, hogy hol lehet horgászni a Balatonon úgy, hogy minél inkább eredményes legyél.